Masters at MultiMedia Education!
  • Certified
  • Certified
  • Certified
  • Certified
  • Certified

Ontvang tot € 1000,- opleidingsbudget via STAP!

Apple VPP, MDM en DEP. Kan en moet ik er iets mee?
Apple devices kunnen worden beheerd met een MDM server. Dit is vrij algemeen bekend en er zijn diverse leveranciers die dit soort servers aanbieden. Natuurlijk zijn er onderling verschillen in de mogelijkheden. Bekend zijn AirWatch en Mobile Iron als oplossingen voor telefoons en tablets, merkonafhankelijk en vooral voor beheerders bedoeld. ZuluDesk is een MDM die zich specifiek richt op onderwijssituaties en geeft docenten en ouders meer controle. Casper Suite is van oudsher de oplossing voor Apple devices.

Volume Purchase Program (VPP)

Om een goede infrastructuur op te bouwen is een MDM server niet voldoende. Apple heeft twee complementaire programma’s die veel gebruikt worden: Volume Purchase Program (VPP) om centraal aankopen te doen en de gekochte Apps tijdelijk in licentie te geven aan medewerkers ipv deze te schenken. Hierdoor hoeven organisaties niet alleen minder licenties aan te schaffen wat tot kosten besparing leidt, maar de status van de Apps is anders. Deze apps worden als managed apps geïnstalleerd hetgeen er weer voor zorgt dat er een veel betere scheiding gemaakt kan worden tussen privé apps en zakelijke apps.

Organisaties kunnen op deze manier bijvoorbeeld toestaan dat gebruikers een iCloud backup maken van hun privé gegevens, maar dat zakelijke apps hun gegevens nooit in de cloud opslaan.
Een andere mogelijkheid is om te zorgen dat zakelijke documenten alleen geopend kunnen worden zakelijke apps en niet per ongeluk in een app die de gebruiker zelf heeft aangeschaft. Hiermee kan een servicedesk duidelijker afbakenen in hoeverre zij support leveren, maar dit dan ook op een hoger niveau doen.

Device Enrollment Program (DEP)

Het Device Enrollment Program (DEP) is dit jaar beschikbaar gekomen in Nederland. Dit programma is eigenlijk een must voor alle nieuwe aan te schaffen iOS en OS X apparaten. Het doel van dit programma is om apparaten die aangeschaft worden direct aan de gebruiker te geven zonder dat er eerst door ICT een installatie wordt gedaan. De gebruiker die een nieuw apparaat krijgt, of een bestaand apparaat probeert te herinstalleren, hoeft het apparaat alleen maar met een netwerk te verbinden. Zodra deze verbinding er is, wordt het apparaat voorzien van een aantal standaardinstellingen en aangemeld bij een MDM server naar keuze. De MDM server zorgt er vervolgens voor dat de gebruiker de juiste instellingen krijgt voor email, agenda etc. maar ook dat er aan de security eisen wordt voldaan. Indien ook het VPP programma wordt gebruikt, worden er vervolgens apps geinstalleerd en is het apparaat gereed voor gebruik zonder tussenkomst van een ICT medewerker of de gebruiker!

En passant is het zo dat apparaten die gestolen worden op deze manier feitelijk onbruikbaar zijn voor de nieuwe ‘eigenaar’. Iedere keer als deze probeert het apparaat opnieuw te installeren wordt het apparaat naar de MDM server gestuurd, die vervolgens weer acties kan ondernemen.
Kortom VPP, MDM en DEP maken het leven van IT-beheerders een stuk eenvoudiger!

College of MultiMedia biedt als Apple Authorised Training Centre diverse Apple trainingen op onze moderne locatie in Amsterdam. Naast onze klassikale trainingen kunnen wij ook een maatwerk-training verzorgen.
Neem voor meer informatie over de mogelijkheden gerust contact met ons op!

Inschrijven nieuwsbrief

  • Schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Met dit formulier schrijf je je direct in voor onze maandelijkse nieuwsbrief updates. Blijf op de hoogte!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Recent Posts


Archieven


Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring zo optimaal mogelijk te maken.