Masters at MultiMedia Education!
  • Certified
  • Certified
  • Certified
  • Certified
  • Certified

Ontvang tot € 1000,- opleidingsbudget via STAP!

Belastingvoordeel

STAP-budget

Belangrijk: Aftrek studiekosten vervalt in 2022

Per 1 januari 2022 zijn studiekosten en andere scholingsuitgaven niet meer aftrekbaar. In plaats daarvan komt de subsidieregeling STAP-budget voor werkenden en werkzoekenden. STAP staat voor Stimulering Arbeidsmarktpositie.

Aftrekbare opleidingskosten die u in 2021 betaalt, mag u nog aftrekken in uw aangifte inkomstenbelasting 2021. Opleidingskosten die u in 2022 of later betaalt, zijn niet meer aftrekbaar. Vanaf 1 maart 2022 kunt u STAP-budget aanvragen bij het UWV.

Particulier

Als particulier kun je via de Belastingdienst tot circa 50% van jouw scholingskosten retour ontvangen! Dit middels de persoonsgebonden Aftrek Studiekosten via je belastingaangifte. Voorwaarde is dat de studie gericht is op je beroep of toekomstig beroep.

De volgende uitgaven kun je opgeven aan de Belastingdienst:

  • Collegegeld, cursusgeld, lesgeld of examengeld
  • Leermiddelen die u van de opleiding móet hebben, zoals boeken of bepaalde software

Doordat je je studiekosten mag aftrekken van je belastbaar inkomen, hoef je minder belasting te betalen. In het algemeen ontvang je dit belastingvoordeel retour van de Belastingdienst.
Dit voordeel kun je dus aftrekken van je scholingskosten, om te bepalen wat de studie je werkelijk kost.

Via onderstaande calculator kun je berekenen welk bedrag je retour ontvangt via de Belastingdienst.

Calculator

Dit bedrag is indicatief en hieraan kun je geen rechten ontlenen. Kijk voor aanvullende informatie op de website van de Belastingdienst of neem contact op met een belastingadviseur.

 

Werkgever / ZZP-er

Kosten die gemaakt worden om vakkennis op peil te houden, mogen vrijwel altijd worden afgetrokken als bedrijfskosten in de belastingaangifte.

Werkgevers hebben de mogelijkheid om de studiekosten van werknemers onbelast te vergoeden. De vergoeding van studiekosten gaat daardoor niet ten koste van de ‘vrije ruimte’. Deze vrije ruimte is de fiscale ruimte die een werkgever heeft voor onbelaste vergoedingen en verstrekkingen voor werknemers. De gedachte achter deze vrijstelling is dat de kwaliteit van de dienstverlening en/of het productieproces op peil wordt gehouden door goede (bij)scholing van personeel.

Kijk voor aanvullende informatie op de website van de Belastingdienst of neem contact op met uw belastingadviseur.


Nog vragen? Neem contact met ons op!

Neem gerust contact op met een van onze adviseurs (020-462 39 39 of info@cmm.nl) als je nog vragen hebt over belastingvoordeel bij scholing.

 

 

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring zo optimaal mogelijk te maken.