Masters at MultiMedia Education!
 • Certified
 • Certified
 • Certified
 • Certified
 • Certified

Ontvang tot € 1000,- opleidingsbudget via STAP!
Opleiding 3D Producer

Data & prijs »

Wil je professioneel met 3D aan de slag? Volg dan onze opleiding 3D Producer en zet de eerste stap om een professional te worden!

Het werken met 3D is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Onbewust worden we meerdere malen per dag geprikkeld met resultaten afkomstig uit de 3D wereld.

De 3D-industrie heeft de afgelopen jaren een enorme groei doorgemaakt en biedt daarom een breed scala aan carrièremogelijkheden. Sectoren zoals media, online, film, gaming, architectuur, product en packaging design, advertising, events en de medische industrie maken in toenemende mate gebruik van 3D content.

Maxon Authorised Training Centre

College of MultiMedia is een Maxon Authorised Training Centre met gecertificeerde docenten. Tijdens de opleiding leer je werken met de Cinema 4D, dé industry-leading software van Maxon. Onze studenten komen in aanmerking voor een gratis studenten-licentie (inclusief Redshift), zodat je hiermee ook thuis aan de slag kunt voor je opdrachten.

Volg een gratis proefles!

Wij geloven we in de kracht van klassikale opleidingen. Je kan online natuurlijk veel informatie vinden, maar er gaat niets boven een groep enthousiaste studenten in een ruimte. Daarom doen we er alles aan om het leren op onze locatie in Amsterdam zo prettig mogelijk te maken.

Wil je zelf ervaren hoe het is om bij CMM een opleiding te volgen? Meld je dan direct aan voor een gratis proefles!

Naast de mogelijkheid om een gratis proefles te volgen, ben je ook van harte welkom voor een vrijblijvende afspraak inclusief rondleiding op onze locatie. Bel 020-462 39 39 om direct een datum te prikken!

Klassikaal, live online of blended. Jij mag kiezen!

Voor vrijwel al onze trainingen en opleidingen kun je kiezen hoe je deze wil volgen; klassikaal in Amsterdam, live online of een combinatie daarvan (blended).

Voor deze opleiding kun je 1.000 euro STAP-budget aanvragen!

De opleiding 3D Producer duurt 6 maanden en bestaat uit 44 lessen. De inhoud van de opleiding is gericht op het gehele 3D proces. Denk hierbij aan het bouwen en aankleden van modellen, uitlichten van scenes, toepassen van cameravoering, animeren, werken met dynamische systemen en het automatiseren van de projecten.

Naast een uitgebreide theoretische achtergrond biedt de opleiding een groot aantal praktijkgerichte opdrachten. De onderwerpen van de lessen zijn onder te verdelen in de volgende globale onderwerpen:

1. Modeling

Het eerste gedeelte van de opleiding is gericht op het bouwen van modellen. Tijdens deze lessen zullen alle benodigde tools en technieken gebruikt worden. De laatste les zal besteed worden aan 3D Printing.

2. Materials, Textures en texture mapping

Nadat een model gebouwd is moet deze aangekleed worden met materialen. Alle kanalen van het materiaalobject worden doorgelopen samen met het gebruik van shaders en texturen. Onderwerpen als texture projection en UV-mapping worden ook behandeld.

3. Belichting

Een belangrijk component voor fotorealistisch is het gebruik van licht. Binnen de licht lessen wordt ingegaan op licht setups, lamp soorten en alle bij behorende parameters. Ook Indirecte belichting (GI) en off-screen komen aan de orde.

4. Camera

De camera in Cinema 4D is vergelijkbaar met een camera uit de echte wereld. Tijdens de lessen bekijken we de werking van een echte camera en deze kennis gaan we direct toepassen in de 3D wereld. Daarnaast wordt er ook gekeken naar de verschillende render engines.

5. Animatie en Dynamische systemen

Binnen Cinema 4D hebben we een tal van manieren om objecten en parameters over tijd in beweging te brengen. Hierbij hoort de traditionele manier van animeren en het gebruik van een tijdlijn, maar ook het uitgebreide dynamische systeem en de MoGraph module. Deze vooruitstrevende systemen maken het mogelijk om te werken met particles en clones die beïnvloed worden door bijvoorbeeld zwaartekracht.

6. Workflow

Om een productie van A tot Z te kunnen verzorgen, is het belangrijk de mogelijkheden te kennen die Cinema 4D biedt om Renders, Data en Geometrische informatie door te sturen naar andere software. Los van het productie proces besteden we aandacht aan Premiere, After Effects, Photoshop en XYZ printer software die onderdeel uitmaken van verschillende pipelines.

Het gebruik van Cinema 4D is vaak onderdeel van een groter productioneel proces. Om hierop aan te sluiten wordt tijdens de opleiding aandacht besteed aan projectplanning voor 3D. Hierbij horen zaken als planning, calculatie, het schrijven van een synopsis en het maken van een (animatic) storyboard.

7. Automatisering met Expresso

Xpresso is een node based systeem binnen Cinema4D die het mogelijk maakt om specifieke functionaliteiten te programmeren aan zelf gemaakte controllers en parameters van objecten. Zo kunnen bewegingen efficiënter geanimeerd worden en dieperliggende functies van cinema4d naar boven gehaald worden.

Algemeen

De opleiding 3D producer duurt 6 maanden en bestaat uit 44 lessen, inclusief examen. De lessen vinden plaatst op dinsdag- en donderdagavond.

Lesopbouw

Iedere les bestaat uit twee onderdelen. Binnen het eerste gedeelte van de les zal er aan de hand van presentaties, de reader, voorbeelden en praktijkoefeningen aandacht worden besteed aan theorie. Tijdens het tweede deel van de les zal de theorie in de praktijk worden gebracht.

Studiebelasting

Om de opgedane kennis optimaal onder controle te krijgen en de praktijkopdrachten te maken is er zelfstudie vereist. Naast de lesuren dien je rekening te houden met een studiebelasting van circa 15 uur per week.

Software

Er wordt tijdens de opleiding gewerkt met het softwarepakket Cinema 4D. Een 3D Producer student werkt echter aan een basis, waarmee het overstappen naar een ander 3D pakket na het afronden van de opleiding geen probleem zal zijn.

Onze studenten komen in aanmerking voor een gratis studenten-licentie, zodat je hiermee ook thuis aan de slag kunt voor je opdrachten.

Geaccrediteerde opleiding

De opleiding 3D Producer is door Maxon (de makers van Cinema 4D) wegens zijn hoge niveau en innovativiteit erkend en als eerste in Nederland officieel geaccrediteerd. Bij het behalen van de opleiding krijg je het College of MultiMedia 3D Producer certificaat.

Reader

Bij de opleiding 3D Producer ontvang je een zeer uitgebreide reader. Deze reader is een belangrijk naslagwerk, welke is samengesteld door de MAXON Lead Instructor van Nederland. In de reader is het lesprogramma terug te vinden, aanvullende informatie over de lessen, tips and tricks, Assignments, huisregels en afspraken, handige websites, boeksuggesties en nog veel meer.

Videolessen

Heb je een keer een les moeten missen? Geen probleem! Alle lessen van de 3D Producer opleiding worden opgenomen. Het is dus ook mogelijk om de lessen terug te kijken.

Gratis studenten-licentie

Tijdens de opleiding leer je werken met de Cinema 4D, dé industry-leading software van MAXON. Onze studenten komen in aanmerking voor een gratis studenten-licentie (inclusief Redshift), zodat je hiermee ook thuis aan de slag kunt voor je opdrachten.

De mogelijkheden voor iemand met het 3D Producer diploma zijn legio en zeer gevarieerd. Vacatures zijn vaak te vinden onder de naam Motion Graphics Designer.

Een aantal voorbeelden:

Motion Graphics

Logo’s, promo’s, virtuele sets en videoclips, tegenwoordig puilen ze uit van de 3D-animaties. Tijdens de opleiding leer je om te gaan met het broadcast formaat, op zo’n manier dat 3D-animaties gecombineerd kunnen worden met video-materiaal.

Grafische industrie / Product en Packaging Design

3D-animatie wordt vaak gebruikt voor het creëren van virtuele productpresentaties. Met behulp van 3D-animatie hoeft het product niet eens echt te bestaan en kan de klant er toch al een goed beeld van krijgen.

(Interieur) Architectuur

Na het volgen van de opleiding kan je van zowel interieur als exterieur een virtuele representatie maken. Je kan werken met geavanceerde sfeerbepalende belichtingstechnieken die ontbreken in CAD-pakketten.

Multimedia

Tijdens de opleiding leer je uitdagende interfaces in 3D maken en hun animaties zo exporteren dat ze afgespeeld kunnen worden in bijv. een webpagina.

Lees hier het verhaal van een student die deze opleiding heeft gevolgd:
“Wat ik bedenk kan ik maken in 3D. Hoe gek het ook is.”

De opleiding richt zich op mensen die professioneel willen leren werken met 3D software en technieken op het gebied van architectuur, motion graphics, product design, prototyping en 3D printing.

Verder dient de student te beschikken over:

 • goede computervaardigheden
 • basiskennis van Adobe Photoshop of Adobe Illustrator
 • kennis van video editing software is een pre
 • basiskennis van de Engelse taal (software en lesmateriaal zijn in het Engels)
Volg een gratis proefles

CMM organiseert regelmatig open dagen en andere evenementen, waarbij je een gratis proefles kan volgen.
Bezoek onze open dag pagina voor de eerstvolgende mogelijkheid en reserveer direct je plek!

Om de theoretische kennis tussentijds te toetsen, vinden er een aantal testen plaats. De vaardigheden worden beoordeeld aan de hand van praktijkopdrachten. De definitieve beoordeling wordt voor het grootste deel gebaseerd op het eindproject en het theorie-examen.

Bij het behalen van de opleiding krijg je het College of MultiMedia 3D Producer certificaat.

Met de tussentijdse opdrachten en het eindproject bouw je al direct een mooi portfolio op!

Officieel MAXON examen

Je kan er ook voor kiezen om na het succesvol afronden van de opleiding 3D Producer het officiële MAXON examen af te leggen. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

 

3D is een vakgebied waarin men zich snel kan verliezen in detail. Het is daarom belangrijk het proces van het maken van een 3D project volledig te kunnen controleren. Dit kan worden onderverdeeld in de volgende onderwerpen:

plane2

Modelling

Het leren kijken naar “real-world” objecten en de juiste modelling techniek leren kennen om het model zo realistisch mogelijk na te bootsen.

Texture mapping

Als een 3D model gereed is, wordt het tijd om materialen te maken die het een geloofwaardige weergave geven. Texture mapping betekent het leren werken met bitmap’s, channel-shaders, volume-shaders, textuur projecties en UV mapping.

Lighting

Een 3D scène wordt voor 75% bepaald door het licht. Daarom wordt eerst uitvoerig behandeld wat licht doet in de wereld buiten het beeldscherm. Hierna wordt uitgelegd hoe een light-rig nagebootst kan worden en wordt de werking van lampen besproken. Naast de light-objects wordt ook het gebruik van Global Illumination en Image Based Lighting behandeld.

Animation

Animatie wordt uitvoerig behandeld. In dit gedeelte wordt er gekeken naar de mogelijkheden van timing, de f-curve manager wordt besproken, evenals het gebruik van keyframe interpolatie, animation layers, motion synthesizing en timing.

Rendering en compositing

Hoewel onze computers steeds sneller worden, is het verkorten van render tijd nog steeds een heel belangrijk element van een 3D workflow. Tijdens de lessen wordt al snel duidelijk welke instellingen gevaar opleveren voor de haalbaarheid van deadlines. Er wordt aangehaald hoe Cinema 4D gecombineerd kan worden met post productie pakketten zoals After Effects. Dit om de rondetijden laag te houden zonder effecten zoals bewegingsonscherpte of scherptediepte op te geven.

Scripting

Hoewel een 3D Producer geen code zal hoeven te schrijven, is het wel belangrijk om eigen parameters te kunnen maken. Xpresso is de node-based scripting taal van Cinema 4D waarmee men een betere controle kan krijgen op de 3D scènes en animaties.

Voorbeelden

Op de website van MAXON vind je vele indrukwekkende voorbeelden van 3D modellen en animaties die met hun Cinema 4D software gemaakt zijn. Op onze eigen Showcase pagina kun je werk van onze eigen studenten vinden.

 

Nadat je de 3D Producer opleiding hebt afgerond, kun je natuurlijk altijd nog verder met een vervolgstudie.

Professional Video Producer

Wil je na 3D Producer, je ook in video specialiseren, dan kan dat door de opleiding Professional Video Producer te volgen. Je wordt hierin opgeleid tot volwaardig allround videomaker.

Specialistische trainingen

Als student bij CMM ontvang je standaard 20% korting op alle losse trainingen die wij verzorgen. Hierbij kun je kiezen uit het uitgebreide aanbod dat wij als Adobe Authorised Training Centre,  Avid Learning Partner Professional en Maxon Certified Training Center geven.

Lees beoordelingen over Opleiding 3D Producer

 • Creatief bezig zijn in de vorm van werken met Adobe-programma’s en Cinema4D zijn mijn passie. “Maken”, “Scheppen”, dat zijn de zaken waar ik me het liefst mee bezig houd. CMM biedt mij die mogelijkheid.Enige kennis van Illustrator en Photoshop had ik al, maar toen ik op het punt kwam dat ik besloot op me beroepsmatig te willen gaan bezig houden met computer-graphics, bood CMM mij die mogelijkheid dit vakgebied verder uit te diepen. Ik zag op internet dat CMM Adobe, Maxon en Apple gecertificeerd was en toen heb ik een afspraak voor intake gesprek gemaakt.

  De opbouw van de cursus/opleiding is zeer breed. Je maakt ook kennis met alle “randgebieden” omtrent de door jou gekozen richting. Het team van vakmensen dat lesgeeft aan het CMM is zeer professioneel. De sfeer is aangenaam, de locatie van het gebouw is goed en alle facilitaire voorzieningen zijn ook super.

  Mijn voorkennis voor de cursus was op hobbymatig niveau illustrator/ photoshop, de passie en interesse in 3D illustratie/ animatie hebben mij de keuze laten maken om deze opleiding te gaan volgen. Ik heb voor CMM gekozen vanwege de certificaten van Adobe/ Apple. De opbouw/structuur/docenten vond ik uitstekend. Deze opleiding heeft mij zeker veel meer kennis gegeven en ik kan hier goed verder mee werken.

  “Super goed team van leraren, zeer gemotiveerd, prettige locatie en manier van lesgeven.”

  Ronald (3D Producer)
  9 / 10
 • Dankzij de studie fotografische vormgeving had ik al enige ervaring met Photoshop en had ik ervaring met belichting en compositie. Ik werk momenteel aan mijn portfolio en ben op zoek naar een baan/ stage passend bij de studie 3D Producer. Ik was erg geïnteresseerd in het 3D modellen en de opleiding bij CMM leek mij de beste optie.

  Na het kennismakingsgesprek met de docent had ik een betere indruk van CMM dan andere opleidingen in deze richting. Het lesmateriaal was erg leuk en de enthousiaste manier waarop werd lesgegeven zorgde ervoor dat de opleiding geen moment saai was. We werden goed begeleid en konden altijd met vragen bij de docent terecht. De opleiding heeft mij duidelijkheid gebracht in welke richting ik werkzaam wil zijn. Het “ 3D Producen” heeft mij erg enthousiast gemaakt en heeft mij, naast een diploma, een nieuwe hobby opgeleverd. Ik verwacht een stage/ baan te vinden waarbij ik mijn kennis kan toepassen en verder ontwikkelen. De opleiding was erg boeiend, leerzaam en ontzettend leuk dankzij de manier van lesgeven en gezelligheid met mijn klasgenoten.

  “Het “3D Producen” heeft mij erg enthousiast gemaakt en mij, naast een diploma, een hobby opgeleverd.”

  Tim (3D Producer)
  9 / 10
 • Toen ik een halfjaar geleden begon met de opleiding voor 3d-producer, wist ik niet precies wat ik van 3d kon verwachten. Ik wist bijna niets van de achterliggende techniek maar als vormgever en illustrator was ik altijd al geïnteresseerd in animaties en in hyper-realistische illustraties. Omdat ik mij met mijn 48 jaar geen wizzkid meer durf te noemen, heb ik de stap om het te leren eigenlijk nooit genomen. Maar 3d heeft de toekomst in mijn vak, dus je kan er eigenlijk niet meer omheen.

  Ik ben bij CMM gekomen door een gelukkige combinatie van een een opdrachtgever die mij had gevraagd of ik 3d-animaties kon maken en van een tip van mijn Apple leverancier. Na de opleiding van het afgelopen halfjaar ben ik nu totaal gegrepen door het ‘3d virus’ (een tweede jeugd?). Het programma Cinema4d blijkt voor mij een fantastisch nieuw middel waarmee ik mij creatief geweldig kan uiten. Niet alleen in 3d-animaties maar ook in real-life 3d-illustraties (fotorealistisch maar dan met een heleboel meer).

  Net zoals elk nieuwe programma lijkt het in de eerste weken erg complex maar het deskundige en toegewijde CMM-team loodst je op een heel plezierige manier door die eerste fase heen. En dat doen ze ook met elke volgende fase. Gaandeweg wen je aan de terminologie, de veelheid van keuzes, die het programma complex maar daardoor ook zo geweldig veelzijdig en krachtig maken, en bovenal aan het programma zelf. En door de aanpak van de opleiding, de gedegen theorie en de to-the-point praktische oefeningen en opdrachten krijg je op den duur echt het gevoel dat je tot de kern van het programma doordringt.

  Nu ik de opleiding heb afgerond, ben ik klaar voor het grote werk. Natuurlijk zal ik nog veel ervaring moeten opdoen voordat ik mijzelf een ervaren 3d-producer kan noemen, maar de uitstekende basis is gelegd, dus op dat proces verheug ik mij al.

  “Het was een intensieve, leuke en zeer leerzame tijd. Een aanrader…!”

  Gijs Bierenbroodspot (3D Producer)
  10 / 10

Do you want to know more?

Please visit us for an appointment

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring zo optimaal mogelijk te maken.