Masters at MultiMedia Education!
 • Certified
 • Certified
 • Certified
 • Certified
 • Certified
Opleiding 3D Producer
Bekijk ook:

Wil je professioneel met 3D aan de slag? Volg dan onze opleiding 3D Producer!

3D wordt steeds vaker gebruikt in verscheidene media. Van film/televisie tot poster, van internet tot prototyping en van product design tot 3D Printing. Daarom zijn de toepassingen van 3D legio en een zeer waardevolle uitbreiding van uw vaardigheden als vormgever, architect, product designer, motion graphics designer en vele andere beroepen.

3D is een vakgebied waarin men zich snel kan verliezen in detail. Het is daarom belangrijk het proces van het maken van 3D objecten en animaties volledig te kunnen controleren. De opleiding 3D Producer behandelt het proces van het maken van 3D objecten en animaties, van begin tot het eind. Na een eerste kennismaking met de software wordt direct het belang van een goede projectplanning aangehaald. Het werken van synopsis naar een production storyboard tot de uiteindelijke animatie worden allemaal behandeld. Hierdoor kan een productie binnen de gestelde deadline worden gerealiseerd.

De opleiding 3D Producer is een 6 maanden durende opleiding welke zich richt op het professioneel leren werken met 3D. Er wordt tijdens de opleiding gewerkt met het softwarepakket Cinema 4D. Een 3D Producer student werkt echter aan een basis, waarmee het overstappen naar een ander 3D pakket na het afronden van de opleiding geen probleem zal zijn.

De opleiding 3D Producer is door Maxon (de makers van Cinema 4D) wegens zijn hoge niveau en innovativiteit erkend en als eerste in Nederland officieel gecertificeerd.

Tijdens de opleiding 3D Producer wordt ook aandacht besteed aan 3D Printing. Je leert hoe je een 3D model in Cinema 4D gereed kan maken voor een 3D printer, welke formaten worden ondersteund en welke valkuilen je kunt tegenkomen.

 

3D wordt steeds vaker gebruikt in verschillende branches. Tijdens de opleiding 3D Producer besteden we onder andere aandacht aan de volgende onderwerpen:

3d-house

Architectuur

Cinema 4D is in staat scènes uit verschillende CAD applicaties (zoals Vectorworks) te importeren en renderen. Als 3D Producer ben je in staat schitterende interieur- en exterieur-visualisaties te maken. Van keuken tot wolkenkrabber. Het gebruik van licht en Global Illumination wordt tijdens de opleiding uitgebreid behandeld.

Electronic Pre-Press/Prototyping and Product Design

Steeds vaker worden producten al getoond voordat ze bestaan. Met 3D software kun je product monsters maken, welke getoond kunnen worden in digitale presentaties of advertenties.

3D Printing

Het gebruik van 3D printers is een groeiende markt. Een 3D Producer kan bestanden creëren welke door een 3D printer kunnen worden omgezet in een tastbaar model. Zo kun je denken aan sierraden, telefoon-hoesjes, protheses en sleutelhangers. De toepassingen waarvoor 3D Printing wordt ingezet wordt alleen maar groter de komende jaren.

Motion Graphics (broadcast)

Door de uitstekende samenwerking van Cinema 4D met Adobe After Effects ben je als 3D Producer in staat programma vignetten (bugs) te maken en animeren, maar het gaat nog veel verder. Je zou complete trailers of leaders kunnen regisseren en realiseren.

Info-graphics

Naast kranten en nieuwsuitzendingen maken ook magazines steeds meer gebruik van info-graphics. Denk aan weerberichten, beurskoersen, maar ook een grafische weergave van een geplande metrolijn. 3D Producers leren deze graphics te ontwerpen en maken voor ieder medium.

Bij de opleiding 3D Producer ontvang je een reader, boordevol aanvullende informatie, opdrachten en tips, speciaal samengesteld door de docent. De reader is inbegrepen in het lesgeld.
Er zijn geen verplichte boeken bij deze opleiding.

De mogelijkheden voor iemand met het 3DP diploma zijn legio en zeer gevarieerd. Een aantal voorbeelden:

Grafische industrie
3D-animatie wordt vaak gebruikt voor het creëren van virtuele productpresentaties. Met behulp van 3D-animatie hoeft het product niet eens echt te bestaan en kan de klant er toch al een goed beeld van krijgen.

(Interieur) Architectuur
Na het volgen van de opleiding kan je van zowel interieur als exterieur een virtuele representatie maken. Je kan werken met geavanceerde sfeerbepalende belichtingstechnieken die ontbreken in CAD-paketten.

Motion Graphics
Logo’s, promo’s, virtuele sets en videoclips… Tegenwoordig puilen ze uit van de 3D-animaties. Tijdens de opleiding leer je om te gaan met het broadcast formaat, op zo’n manier dat 3D-animaties gecombineerd kunnen worden met video-materiaal.

Multimedia
Tijdens de opleiding leer je uitdagende interfaces in 3D maken en hun animaties zo exporteren dat ze afgespeeld kunnen worden in bijv. een webpagina.

Om de theoretische kennis tussentijds te toetsen, vinden er een aantal testen plaats. De vaardigheden worden beoordeeld aan de hand van praktijkopdrachten. De definitieve beoordeling wordt voor het grootste deel gebaseerd op het eindproject en het theorie-examen. Na succesvolle afronding ontvang je het certificaat 3D Producer.

Met de tussentijdse opdrachten en het eindproject bouw je al direct een mooi portfolio op!

 

Nadat je de 3D Producer opleiding hebt afgerond, kun je natuurlijk altijd nog verder met een vervolgstudie.

Professional Video Producer
Wil je na 3D Producer, je ook in video specialiseren, dan kan dat door de opleiding Professional Video Producer te volgen. Je wordt hierin opgeleid tot volwaardig allround videomaker.

Cursussen
Als student bij CMM ontvang je standaard 20% korting op alle losse cursussen die wij verzorgen. Hierbij kun je kiezen uit het uitgebreide aanbod dat wij als Adobe Authorised Training Centre,  Avid Learning Partner Professional en Maxon Certified Training Center geven.

De opleiding richt zich op mensen die professioneel willen leren werken met 3D software en technieken op het gebied van architectuur, motion graphics, product design, prototyping en 3D printing.

Verder dient de student te beschikken over:

– goede computervaardigheden
– kennis van Adobe Photoshop of Adobe Illustrator
– kennis van Video editing software is een pre
– kennis van de Engelse taal (software en lesmateriaal zijn in het Engels)

3D is een vakgebied waarin men zich snel kan verliezen in detail. Het is daarom belangrijk het proces van het maken van een 3D project volledig te kunnen controleren. Dit kan worden onderverdeeld in de volgende onderwerpen:

plane2

Modelling

Het leren kijken naar “real-world” objecten en de juiste modelling techniek leren kennen om het model zo realistisch mogelijk na te bootsen.

Texture mapping

Als een 3D model gereed is, wordt het tijd om materialen te maken die het een geloofwaardige weergave geven. Texture mapping betekent het leren werken met bitmap’s, channel-shaders, volume-shaders, textuur projecties en UV mapping.

Lighting

Een 3D scène wordt voor 75% bepaald door het licht. Daarom wordt eerst uitvoerig behandeld wat licht doet in de wereld buiten het beeldscherm. Hierna wordt uitgelegd hoe een light-rig nagebootst kan worden en wordt de werking van lampen besproken. Naast de light-objects wordt ook het gebruik van Global Illumination en Image Based Lighting behandeld.

Animation

Animatie wordt uitvoerig behandeld. In dit gedeelte wordt er gekeken naar de mogelijkheden van timing, de f-curve manager wordt besproken, evenals het gebruik van keyframe interpolatie, animation layers, motion synthesizing en timing.

Rendering en compositing

Hoewel onze computers steeds sneller worden, is het verkorten van render tijd nog steeds een heel belangrijk element van een 3D workflow. Tijdens de lessen wordt al snel duidelijk welke instellingen gevaar opleveren voor de haalbaarheid van deadlines. Er wordt aangehaald hoe Cinema 4D gecombineerd kan worden met post productie pakketten zoals After Effects. Dit om de rondetijden laag te houden zonder effecten zoals bewegingsonscherpte of scherptediepte op te geven.

Scripting

Hoewel een 3D Producer geen code zal hoeven te schrijven, is het wel belangrijk om eigen parameters te kunnen maken. Xpresso is de node-based scripting taal van Cinema 4D waarmee men een betere controle kan krijgen op de 3D scènes en animaties.

 

Lees beoordelingen over Opleiding 3D Producer

 • Creatief bezig zijn in de vorm van werken met Adobe-programma’s en Cinema4D zijn mijn passie. “Maken”, “Scheppen”, dat zijn de zaken waar ik me het liefst mee bezig houd. CMM biedt mij die mogelijkheid.Enige kennis van Illustrator en Photoshop had ik al, maar toen ik op het punt kwam dat ik besloot op me beroepsmatig te willen gaan bezig houden met computer-graphics, bood CMM mij die mogelijkheid dit vakgebied verder uit te diepen. Ik zag op internet dat CMM Adobe, Maxon en Apple gecertificeerd was en toen heb ik een afspraak voor intake gesprek gemaakt.

  De opbouw van de cursus/opleiding is zeer breed. Je maakt ook kennis met alle “randgebieden” omtrent de door jou gekozen richting. Het team van vakmensen dat lesgeeft aan het CMM is zeer professioneel. De sfeer is aangenaam, de locatie van het gebouw is goed en alle facilitaire voorzieningen zijn ook super.

  Mijn voorkennis voor de cursus was op hobbymatig niveau illustrator/ photoshop, de passie en interesse in 3D illustratie/ animatie hebben mij de keuze laten maken om deze opleiding te gaan volgen. Ik heb voor CMM gekozen vanwege de certificaten van Adobe/ Apple. De opbouw/structuur/docenten vond ik uitstekend. Deze opleiding heeft mij zeker veel meer kennis gegeven en ik kan hier goed verder mee werken.

  “Super goed team van leraren, zeer gemotiveerd, prettige locatie en manier van lesgeven.”

    03/11/2015
  Ronald (3D Producer)
  9 / 10
 • Dankzij de studie fotografische vormgeving had ik al enige ervaring met Photoshop en had ik ervaring met belichting en compositie. Ik werk momenteel aan mijn portfolio en ben op zoek naar een baan/ stage passend bij de studie 3D Producer. Ik was erg geïnteresseerd in het 3D modellen en de opleiding bij CMM leek mij de beste optie.

  Na het kennismakingsgesprek met de docent had ik een betere indruk van CMM dan andere opleidingen in deze richting. Het lesmateriaal was erg leuk en de enthousiaste manier waarop werd lesgegeven zorgde ervoor dat de opleiding geen moment saai was. We werden goed begeleid en konden altijd met vragen bij de docent terecht. De opleiding heeft mij duidelijkheid gebracht in welke richting ik werkzaam wil zijn. Het “ 3D Producen” heeft mij erg enthousiast gemaakt en heeft mij, naast een diploma, een nieuwe hobby opgeleverd. Ik verwacht een stage/ baan te vinden waarbij ik mijn kennis kan toepassen en verder ontwikkelen. De opleiding was erg boeiend, leerzaam en ontzettend leuk dankzij de manier van lesgeven en gezelligheid met mijn klasgenoten.

  “Het “3D Producen” heeft mij erg enthousiast gemaakt en mij, naast een diploma, een hobby opgeleverd.”

    03/11/2015
  Tim (3D Producer)
  9 / 10
 • Toen ik een halfjaar geleden begon met de opleiding voor 3d-producer, wist ik niet precies wat ik van 3d kon verwachten. Ik wist bijna niets van de achterliggende techniek maar als vormgever en illustrator was ik altijd al geïnteresseerd in animaties en in hyper-realistische illustraties. Omdat ik mij met mijn 48 jaar geen wizzkid meer durf te noemen, heb ik de stap om het te leren eigenlijk nooit genomen. Maar 3d heeft de toekomst in mijn vak, dus je kan er eigenlijk niet meer omheen.

  Ik ben bij CMM gekomen door een gelukkige combinatie van een een opdrachtgever die mij had gevraagd of ik 3d-animaties kon maken en van een tip van mijn Apple leverancier. Na de opleiding van het afgelopen halfjaar ben ik nu totaal gegrepen door het ‘3d virus’ (een tweede jeugd?). Het programma Cinema4d blijkt voor mij een fantastisch nieuw middel waarmee ik mij creatief geweldig kan uiten. Niet alleen in 3d-animaties maar ook in real-life 3d-illustraties (fotorealistisch maar dan met een heleboel meer).

  Net zoals elk nieuwe programma lijkt het in de eerste weken erg complex maar het deskundige en toegewijde CMM-team loodst je op een heel plezierige manier door die eerste fase heen. En dat doen ze ook met elke volgende fase. Gaandeweg wen je aan de terminologie, de veelheid van keuzes, die het programma complex maar daardoor ook zo geweldig veelzijdig en krachtig maken, en bovenal aan het programma zelf. En door de aanpak van de opleiding, de gedegen theorie en de to-the-point praktische oefeningen en opdrachten krijg je op den duur echt het gevoel dat je tot de kern van het programma doordringt.

  Nu ik de opleiding heb afgerond, ben ik klaar voor het grote werk. Natuurlijk zal ik nog veel ervaring moeten opdoen voordat ik mijzelf een ervaren 3d-producer kan noemen, maar de uitstekende basis is gelegd, dus op dat proces verheug ik mij al.

  “Het was een intensieve, leuke en zeer leerzame tijd. Een aanrader…!”

    03/11/2015
  Gijs Bierenbroodspot (3D Producer)
  10 / 10

Meer weten?

Kom langs voor een afspraak

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring zo optimaal mogelijk te maken.