Masters at MultiMedia Education!
 • Certified
 • Certified
 • Certified
 • Certified
 • Certified
Front-End Developer

De opleiding Front-End Developer is de tweede module van de volledige opleiding MultiMedia Engineer, die bestaat uit 3 modules:

 1. Web Designer
 2. Front-End Developer
 3. Web Developer

Deze opleiding maakt het mogelijk om als web professional aan de slag te gaan. De gecertificeerde docenten leren je in 4 maanden (fulltime) of 6 maanden (parttime) hoe je in de praktijk alle onderdelen in de productie van web gebaseerde projecten samenbrengt tot een eindproduct.

Door de digitalisering van de maatschappij, zal de vraag naar Front-End Developers groot blijven. College of MultiMedia stemt de inhoud van de opleiding continu af op de vraag vanuit de (arbeids)markt. Doordat wij regelmatig specialistische trainingen verzorgen voor uiteenlopende bedrijven, zijn we goed op de hoogte van de vaardigheden die (nieuwe) medewerkers moeten bezitten. Tijdens de opleiding ontwikkel je een eigen portfolio, waarmee je na afloop kan aantonen wat je daadwerkelijk kunt.

Wil je professioneel aan de slag als Webdesigner of Front-End Developer? Meld je dan direct aan voor de eerste 2 modules via Web Engineer.

In de opleiding Front-End Developer breng je de in Web Designer behandelde stof verder in de praktijk. Je behandelt het traject van conceptontwikkeling tot aan het publiceren van je dynamische, interactieve productie op het web, mobile devices of als stand-alone product.

Schema opleiding Front-End Developer

In de opleiding Front-end Developer worden de reeds bekende onderwerpen als audio, video, GUI-design en projectplanning verder uitgediept. Een belangrijk onderdeel van deze opleiding is het toevoegen van dynamische, interactieve content aan je productie.

We starten met het verdiepen van de CSS kennis en leren je responsive design. Vervolgens leer je onder andere hoe je interactieve HTML5 animaties maakt met behulp van Adobe Animate en interactie op basis van de scripttaal JavaScript en jQuery. We behandelen ook het produceren van 3D modellen en animaties.

De opleiding wordt afgerond met een theoretisch en praktijk examen. Na succesvolle afronding ontvang je het Web Engineer diploma.

Overzicht onderwerpen

 • JavaScript & jQuery
 • Cascading Style Sheets 3 (Responsive Web Design en geavanceerde technieken)
 • CSS Preprocessing met SASS (SCSS)
 • Scalable Vector Graphics maken met Adobe Illustrator
 • Videobestanden exporteren en comprimeren voor het web
 • HTML5 video & audio deployment 
 • Werken met Google, Facebook en Twitter API’s
 • Webserver technieken 
 • GIT version control
 • HTML5 Animaties en banners maken voor het web met Adobe Animate
 • WordPress

Een volledig lesoverzicht is op aanvraag beschikbaar. Neem hiervoor contact op met een van onze opleidingsadviseurs.

Front-End Developer is de tweede module van de opleiding Web Engineer (2 modules) en MultiMedia Engineer (3 modules).
In principe dien je te starten met de module Web Designer, maar bij voldoende voorkennis kan deze module worden overgeslagen en kun je direct starten met Front-End Developer. Om je ervaring aan te tonen, dien je een entree-examen af te leggen.

De opleiding Front-End Developer kan zowel part-time (6 maanden) als full-time (4 maanden) gevolgd worden.

Schema opleiding Web Engineer onderdeel Front-End Developer  Schema opleiding MultiMedia Engineer onderdeel Front-End Developer

De part-time variant start twee keer per jaar in februari en september. Hierbij is er de mogelijkheid om de opleiding in de avond te volgen op maandag en woensdag of op zaterdag overdag. Dit is afhankelijk van de groepsgrootte en jouw persoonlijke voorkeur.

De full-time opleiding is drie halve dagen per week en lesdagen zijn op maandag, dinsdag en woensdag.

Naast de lesuren moet je rekening houden met een studiebelasting van 10 tot 15 uur per week.

Tijdens de opleiding Front-End Developer maak je onder andere gebruik van het officiële lesmateriaal vanuit onze partners zoals Avid en Adobe. Daarnaast ontvang je per module een reader, boordevol aanvullende informatie, opdrachten en tips. Deze readers zijn met zorg samengesteld door ons docententeam.

De readers zijn inbegrepen in het lesgeld. Voor de boeken ontvang je een boekenlijst. Tevens zijn de meeste van deze boeken digitaal te downloaden, waardoor je ze makkelijk op een iPad of andere tablet kunt zetten.

College of MultiMedia leidt mensen op tot multimedia specialist. In de afgelopen jaren zijn veel getalenteerde studenten afgestudeerd en met succes een carrière begonnen als ontwerper, ontwikkelaar of adviseur op het gebied van multimedia.

Velen zijn na hun opleiding als zelfstandige aan de slag gegaan. Anderen werken in dienstverband voor grote en kleine bedrijven, waaronder Amstel, SBS, NS, Hema en verschillende reclamebureaus. College of MultiMedia heeft een goede relatie met meerdere organisaties in de branche en wordt dan ook vaak gevraagd voor studenten die klaar zijn met hun studie en op zoek zijn naar werk. Alle actuele vacatures hangen op één van de borden op school en worden wekelijks ververst. Bespreek jouw carrièremogelijkheden tijdens een vrijblijvend informatiegesprek.

De mogelijkheden voor onze studenten zijn zeer uitgebreid en onder te verdelen in een aantal categorieën:

Designer/Ontwerper
Als Designer ontwerp je met behulp van programma’s als Photoshop, Dreamweaver en Illustrator webpagina’s. Je bent de creatieve link tussen de developer en de klant en weet wat er technisch mogelijk is.

Developer/Ontwikkelaar
Als Developer voel je je aangetrokken tot de meer technische kant van de opleiding. Met bijvoorbeeld JavaScript, HTML, CSS en ActionScript bouw je de meest geavanceerde websites, animaties en applicaties.

Webmaster
De veelzijdige functie van webmaster bevat het technisch beheer, het installeren, programmeren en onderhouden van een website of webserver. Je bent naast de technische kant vaak ook verantwoordelijk voor de inhoud van een website.

Freelancer
De vrijheid van werken als freelancer is voor veel van onze studenten aantrekkelijk. Dit kan in allerlei verschillende functies, zoals hierboven genoemd. Je kunt je eigen weg kiezen en alle facetten van de opleiding met elkaar combineren of je juist specialiseren. Tijdens de opleiding wordt ook aandacht besteed aan de financiële kant van webdesign.

Consultant
Grote bedrijven hebben vaak hun eigen (multi)media afdeling. Als afgestudeerde zou je een adviserende of sturende functie kunnen uitoefenen. Je weet wat mogelijk is met welke middelen en zorgt samen met een team voor optimale resultaten.

Om de theoretische kennis tussentijds te toetsen, vinden er een aantal testen plaats. De vaardigheden worden beoordeeld aan de hand van praktijkopdrachten. De definitieve beoordeling wordt voor het grootste deel gebaseerd op het eindproject en het theorie-examen. Na succesvolle afronding ontvang je een certificaat of diploma.

Afhankelijk van de opleiding, zijn in de curricula verschillende officiële Apple, Adobe of Avid cursussen geïntegreerd. Deelname aan de examens van deze onderdelen is geen vereiste voor het certificaat of het diploma van de opleiding.

Nadat je je diploma Front-End Developer of Web Engineer hebt behaald, kun je je bij ons nog verder specialiseren.

Web Developer
Als vervolg op Web Designer en Front-End Developer bieden we in één lijn Web Developer aan. We gaan in deze derde module richting de back-end. Programmeren is een belangrijk onderdeel van deze opleiding. We hebben uitgebreid aandacht voor PHP/MySQL en gaan aan de slag met diverse frameworks zoals WordPress. Hiermee kun je een CMS opzetten. We leren je ook te programmeren met ActionScript voor het maken van Android/iOS/desktop apps.
Wil je je in een keer aanmelden voor de modules Web Designer, Front-End Developer en Web Developer, kies dan voor de opleiding MultiMedia Engineer.

Bachelor of Science
Sinds 2005 heeft CMM een samenwerkingsverband met Staffordshire University in Engeland. Dit maakt het mogelijk om na het volgen van de gehele opleiding MultiMedia Engineer en de opleiding PHP/MySQL, in één jaar een Bachelor titel te behalen! Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Professional Video Producer
Wil je na je Web of MultiMedia Engineer opleiding, waarin je al een aantal zaken op het gebied van video leert, je verder specialiseren? Dat kan door de opleiding Professional Video Producer te volgen. Je wordt hierin opgeleid tot volwaardig allround videomaker.

3D Producer
Op het gebied van multimedia is 3D een op zichzelf staand begrip. De opleiding 3D Producer is een goede uitbreiding op onze web-opleidingen. Hierbij leer je objecten en animaties te maken, scenes te bouwen en geweldige motion graphics te creëren.

Trainingen
Als student bij CMM ontvang je standaard 20% korting op alle losse trainingen. Hierbij kun je kiezen uit het uitgebreide aanbod dat wij als Adobe Authorised Training Centre, Avid Learning Partner Professional en MAXON Certified Trainings Center verzorgen.

De opleiding is geschikt voor iedereen die op zoek is naar een uitdaging in nieuwe media en zijn/haar kennis in multimedia graag wil uitbreiden om toe te passen op professioneel gebied. De software en een gedeelte van het lesmateriaal is in het Engels waardoor de kennis van deze taal ook aanwezig dient te zijn.

Daarnaast dien je ervaring op het gebied van webdesign te hebben, zoals o.a. Projectplanning, Photoshop, HTML en Dreamweaver.

Nadat je je hebt ingeschreven en voorafgaand aan de definitieve toelating vindt er een persoonlijk intake gesprek met één van onze docenten plaats. Wanneer je de voorgaande module (Web Designer) wilt overslaan dan maakt een entreetoets onderdeel uit van de toelating.

Criteria voor toelating zijn:

 • Motivatie
 • Computervaardigheden
 • Affiniteit met multimedia
 • Een goed begrip van de Engelse taal
 • De kennis uit de opleiding Web Designer
Lees beoordelingen over Opleiding Front-End Developer

 • Ik ben in het verleden werkzaam geweest als financieel adviseur. Door de financiële crisis kwam er steeds minder werk binnen en ben ik mezelf gaan verdiepen in de mogelijkheden om een nieuwe carrière te starten. Ik ben geïnteresseerd in een carrière als webdesigner, omdat ik graag mijn creativiteit in mijn werk wil gebruiken en deze branche is zo breed, dat er altijd vraag bestaat. Via de website van CMM heb ik de opleiding Web Engineer gevonden en werd ik goed geïnformeerd over de mogelijkheden die de opleiding mij biedt. In het intakegesprek met de docent werden de enige vragen die ik had nog beantwoord.

  Nu ik met de opleiding begonnen ben, ben ik blij dat ik de keuze heb gemaakt om de opleiding bij CMM te volgen. De lessen worden professioneel gegeven en gaan diep in op de stof. Het is hard werken en veel oefenen, maar daar krijg je bij CMM wel de gelegenheid toe. Zo maak ik bijvoorbeeld regelmatig buiten de lessen gebruik van de studentencomputers. Ik vind het fijn dat ik bij CMM altijd met vragen terecht kan bij zowel docenten als personeel, CMM is erg professioneel en enthousiast.

  De opleiding heeft me nu al veel opgeleverd. Allereerst weet ik nu zeker dat ik als professioneel Web Designer wil werken en daarnaast heb ik inmiddels ook 2 opdrachten binnen weten te halen via mijn persoonlijke netwerk. 

  “CMM is praktijkgericht, servicegericht, professioneel en enthousiast”

    03/11/2015
  Humphrey (Web Engineer)
  9 / 10
 • In die snelle cursussen leer je veelal html’en met een WYSIWYG-editor zoals Edge of Dreamweaver. Maar als ergens een fout in de code zit, zal je er wel achter moeten komen waar die zit. Ik heb op CMM geleerd om html uit mijn hoofd te schrijven. Als er dan nog iets mis is, heb ik de fout zo gevonden. Al met al heb ik niet alleen geleerd met software te werken, maar heb ik mij ook de theorie eigengemaakt.

    03/11/2015
  Marc (MultiMedia Engineer)
  9 / 10

Meer weten?

Kom langs voor een afspraak

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring zo optimaal mogelijk te maken.