Masters at MultiMedia Education!
 • Certified
 • Certified
 • Certified
 • Certified
 • Certified

Klassikale en online lessen mogelijk!
Opleiding Front-End Developer

Data & prijs »

De opleiding Front-End Developer is een zeer uitgebreide en actuele opleiding op het gebied van front-end development.

Deze opleiding is de tweede module van de volledige opleiding MultiMedia Engineer:

web opleidingen

De opleiding Front-End Developer maakt het mogelijk om als web professional aan de slag te gaan. Onze ervaren professionals leren je in 4 maanden (fulltime) of 6 maanden (parttime) hoe je alle onderdelen in de productie van web-gebaseerde projecten samenbrengt tot een eindproduct.

Klassikaal, live online of blended. Jij mag kiezen!
Voor vrijwel al onze trainingen en opleidingen kun je kiezen hoe je deze wil volgen; klassikaal in Amsterdam, live online of een combinatie daarvan (blended).

Carrière-kansen
Door de digitalisering van de maatschappij is de vraag naar Front-End Developers groot. College of MultiMedia stemt de inhoud van de opleiding continu af op de vraag vanuit de (arbeids)markt. Doordat wij regelmatig specialistische trainingen verzorgen voor uiteenlopende bedrijven, zijn we goed op de hoogte van de vaardigheden die (nieuwe) medewerkers moeten bezitten.

Tijdens de opleiding ontwikkel je een eigen portfolio, waarmee je na afloop kan aantonen wat je daadwerkelijk kunt. College of MultiMedia heeft samenwerkingen met diverse bedrijven en recruiters, die ons regelmatig benaderen met vacatures voor onze (ex)studenten. Zie voor meer informatie het tabblad ‘Carrière’.

Toelatingseisen
De opleiding Front-End Developer is alleen toegankelijk voor studenten met ervaring op het gebied van webdesign. Heb je dat niet, bekijk dan onze opleiding Web Engineer.

In de opleiding Front-End Developer breng je de in Web Designer behandelde stof verder in de praktijk. Je behandelt het traject van conceptontwikkeling tot aan het publiceren van je dynamische, interactieve productie op het web, mobile devices of als stand-alone product.

Schema opleiding Front-End Developer

In de opleiding Front-end Developer worden de reeds bekende onderwerpen als audio, video, GUI-design en projectplanning verder uitgediept. Een belangrijk onderdeel van deze opleiding is het toevoegen van dynamische, interactieve content aan je productie.

We starten met het verdiepen van de CSS kennis en leren je responsive design. Vervolgens leer je onder andere hoe je interactieve HTML5 animaties maakt met behulp van Adobe Animate en interactie op basis van de scripttaal JavaScript en jQuery.

Tijdens de opleiding worden o.a. de volgende onderwerpen behandeld:

 • JavaScript
 • Werken met libraries (zoals jQuery en GSAP)
 • CSS3 (Responsive Web Design en geavanceerde technieken)
 • CSS Preprocessing met SASS (SCSS)
 • Scalable Vector Graphics
 • Videobestanden exporteren en comprimeren voor het web
 • HTML5 video & audio deployment 
 • Werken met Google, Facebook en Twitter API’s
 • Webserver technieken 
 • Terminal basics
 • HTML5 animaties en banners
 • WordPress theme development

 


Waarom kiezen voor deze studie bij CMM?
Een toekomstige developer dient te beschikken over actuele en uitgebreide kennis en (nog veel belangrijker) vaardigheden op het gebied van o.a. UX/UI design, HTML, CSS en JavaScript.

Vergeleken met veel andere studies wordt aan deze onderwerpen tijdens de opleiding Front-End Developer veel aandacht en (les)tijd besteed. Opleiders die pretenderen in (veel) kortere tijd (en daardoor vaak lagere kosten) een vergelijkbare kwaliteit te kunnen leveren, kunnen dat in de praktijk vrijwel nooit waarmaken.

Tip als je verschillende opleidingen wil vergelijken: check het aantal bijeenkomsten en totaal aantal daadwerkelijke (klassikale) les-uren.


 

Front-End Developer is de tweede module van de opleidingen Web Engineer (2 modules) en MultiMedia Engineer (3 modules).

web opleidingen

In principe dien je te starten met de opleiding Web Designer, maar bij voldoende voorkennis kan deze module worden overgeslagen en kun je direct starten met Front-End Developer. Om je ervaring aan te tonen, dien je een entree-examen af te leggen.

De opleiding Front-End Developer kan zowel part-time (6 maanden) als full-time (4 maanden) gevolgd worden. Zodoende is er de mogelijkheid om deze studie naast je werk te volgen of tegelijkertijd je eigen bedrijf op te zetten.

Fulltime
De fulltime opleiding is drie halve dagen per week en de lesdagen zijn op maandag, dinsdag en woensdag.
Deze opleiding start twee keer per jaar in juni en december.

Parttime
De parttime variant start ook twee keer per jaar in maart en september. Hierbij is er de mogelijkheid om de opleiding op maandag- en woensdagavond te volgen óf op zaterdag overdag.

Bij part-time studeren start elk semester een module. Lesdagen en lestijden zoals aangegeven gelden voor de eerste module. De tweede module kan wisselen qua lesdagen/tijden.

Studiebelasting
Naast de les-uren dien je rekening te houden met een studiebelasting van:

Part-time: 12 tot 18 uur per week
Fulltime: 18 tot 27 uur per week

Tijdens de opleiding maak je onder andere gebruik van het officiële lesmateriaal van Adobe. Daarnaast ontvang je per module een reader, boordevol aanvullende informatie, opdrachten en tips. Deze readers zijn met zorg samengesteld door ons docententeam.

De readers zijn inbegrepen in het lesgeld. Voor de boeken ontvang je een boekenlijst en de verplichte boeken dien je zelf aan te schaffen. Tevens zijn de meeste van deze boeken digitaal te downloaden, waardoor je ze makkelijk op een iPad of andere tablet kunt zetten.

Gebruik van computers
Op locatie bij CMM en in de lesruimte kun je gebruikmaken van de aanwezige computers, met daarop alle benodigde software en tools.

Voor het leren beheersen van de software en het maken van opdrachten in je eigen tijd, adviseren we je een abonnement op de Creative Cloud van Adobe te nemen. Je kunt ook werken op de systemen die bij ons op locatie beschikbaar zijn.

College of MultiMedia leidt mensen op tot multimedia-specialist. In de afgelopen jaren zijn veel getalenteerde studenten afgestudeerd en met succes een carrière begonnen als ontwerper, ontwikkelaar of adviseur op het gebied van multimedia. Velen zijn na hun opleiding als freelancer of zelfstandige aan de slag gegaan. Anderen werken in dienstverband voor grote en kleine bedrijven.

CMM alumni platform
College of MultiMedia heeft samenwerkingen met diverse bedrijven en recruiters, die ons regelmatig benaderen met vacatures voor onze (ex)studenten. Alle actuele vacatures worden getoond op onze locatie en worden gedeeld via ons online Alumni platform. Bespreek jouw carrièremogelijkheden tijdens een vrijblijvend informatiegesprek.

Lees hier het verhaal van een student: “Ondernemer dankzij CMM!

Mogelijke functies
De mogelijkheden voor onze studenten zijn zeer uitgebreid. Dit hangt af van het eindniveau van je opleiding en is onder te verdelen in een aantal categorieën:

Designer/Ontwerper
Als designer ontwerp je met behulp van programma’s als Adobe XD, Photoshop en Illustrator webpagina’s. Je bent de creatieve link tussen de developer en de klant en weet wat er technisch mogelijk is.

Developer/Ontwikkelaar
Als developer voel je je aangetrokken tot de meer technische kant van de opleiding. Met bijvoorbeeld Javascript, HTML, CSS en ActionScript bouw je de meest geavanceerde websites, animaties en applicaties.

Webmaster
De veelzijdige functie van webmaster bevat het technisch beheer, het installeren, programmeren en onderhouden van een website of webserver. Je bent naast de technische kant vaak ook verantwoordelijk voor de inhoud van een website.

Freelancer / zelfstandige
De vrijheid van werken als freelancer is voor veel van onze studenten aantrekkelijk. Dit kan in allerlei verschillende functies, zoals hierboven genoemd. Je kunt je eigen weg kiezen en alle facetten van de opleiding met elkaar combineren of je juist specialiseren. Je kunt ook je eigen bedrijf opzetten. Lees hier een mooi voorbeeld.

Consultant
Grote bedrijven hebben vaak hun eigen Multimedia afdeling. Als afgestudeerde zou je een adviserende of sturende functie kunnen uitoefenen. Je weet wat mogelijk is met welke middelen en zorgt samen met een team voor optimale resultaten.

Om de theoretische kennis tussentijds te toetsen, vinden er een aantal testen plaats.

De vaardigheden worden beoordeeld aan de hand van praktijkopdrachten. De definitieve beoordeling wordt voor het grootste deel gebaseerd op het eindproject en het theorie-examen.

Na succesvolle afronding ontvang je een diploma Web Engineer (indien je ook de module Web Designer hebt gevolgd).

De opleiding is geschikt voor iedereen die op zoek is naar een uitdaging in nieuwe media en zijn/haar kennis in multimedia graag wil uitbreiden om toe te passen op professioneel gebied. De software en een gedeelte van het lesmateriaal is in het Engels waardoor de kennis van deze taal ook aanwezig dient te zijn.

Daarnaast dien je ervaring op het gebied van webdesign te hebben, zoals o.a. Projectplanning, Photoshop, HTML en de basis van CSS.

Nadat je je hebt ingeschreven en voorafgaand aan de definitieve toelating vindt er een persoonlijk intake gesprek met één van onze docenten plaats.

Entreetoets
Wanneer je niet hebt deelgenomen aan de voorafgaande opleiding (Web Designer) dan zal je kennis getoetst worden middels een entreetoets.

De kosten van deze toetst zijn € 70,- en deze zullen in mindering gebracht worden op het te betalen lesgeld, wanneer je inschrijving definitief is.

Toelatingscriteria

 • Motivatie
 • Computervaardigheden
 • Affiniteit met multimedia
 • Een goed begrip van de Engelse taal
 • De kennis en vaardigheden uit de opleiding Web Designer

Studenten die instromen in deze opleiding dienen € 150,- inschrijfgeld te betalen.

Nadat je je certificaat Front-End Developer of diploma Web Engineer hebt behaald, kun je je bij ons nog verder specialiseren.

Web Developer
Als vervolg op de opleiding Front-End Developer bieden we de (derde) module Web Developer aan.

Programmeren is een belangrijk onderdeel van de opleiding. We gaan in deze derde module aan de slag met geavanceerde front-end technieken en gaan richting de back-end.

We hebben uitgebreid aandacht voor PHP/MySQL en gaan aan de slag met frameworks zoals WordPress en Zend. Hiermee kun je een CMS opzetten. Maar leren we ook te programmeren met ActionScript voor het maken van apps.

Weet je van tevoren al dat je alle 3 de modules wilt volgen? Meld je dan direct aan voor de opleiding MultiMedia Engineer en bespaar circa € 1.000,- t.o.v. de losse modules!

Wanneer je al beschikt over een uitgebreide ervaring dan kun je direct instromen in de opleiding Web Developer. Neem contact op met een van onze adviseurs om de mogelijkheden te bespreken en om een vrijblijvende afspraak met een van onze docenten te plannen.

Professional Video Producer
Wil je na MultiMedia Engineer, waarin je al een aantal zaken op het gebied van video leert, je verder specialiseren, dan kan dat door de opleiding Professional Video Producer te volgen. Je wordt hierin opgeleid tot volwaardig allround videomaker.

3D Producer
In de huidige multimedia is 3D een op zichzelf staand begrip. De opleiding 3D Producer is dus een goede uitbreiding op de opleiding MultiMedia Engineer, waarbij je leert animaties te maken, scenes te bouwen en geweldig is voor motion graphics.

Korte trainingen
Als student bij CMM ontvang je standaard 20% korting op alle losse trainingen. Hierbij kun je kiezen uit het uitgebreide aanbod dat wij als Adobe Authorised Training Centre, Avid Learning Partner Professional en Maxon Certified Trainings Center geven.

Bachelor of Science
Sinds 2005 heeft CMM een samenwerkingsverband met Staffordshire University in Engeland. Dit maakt het mogelijk om na het volgen van de gehele opleiding MultiMedia Engineer in één jaar een Bachelor titel te behalen. In verband met Brexit kunnen we deze optie op dit moment niet garanderen. Neem contact met ons op als je hiervan gebruik denkt te willen maken.

Lees beoordelingen over Opleiding Front-End Developer

 • Ik ben in het verleden werkzaam geweest als financieel adviseur. Door de financiële crisis kwam er steeds minder werk binnen en ben ik mezelf gaan verdiepen in de mogelijkheden om een nieuwe carrière te starten. Ik ben geïnteresseerd in een carrière als webdesigner, omdat ik graag mijn creativiteit in mijn werk wil gebruiken en deze branche is zo breed, dat er altijd vraag bestaat. Via de website van CMM heb ik de opleiding Web Engineer gevonden en werd ik goed geïnformeerd over de mogelijkheden die de opleiding mij biedt. In het intakegesprek met de docent werden de enige vragen die ik had nog beantwoord.

  Nu ik met de opleiding begonnen ben, ben ik blij dat ik de keuze heb gemaakt om de opleiding bij CMM te volgen. De lessen worden professioneel gegeven en gaan diep in op de stof. Het is hard werken en veel oefenen, maar daar krijg je bij CMM wel de gelegenheid toe. Zo maak ik bijvoorbeeld regelmatig buiten de lessen gebruik van de studentencomputers. Ik vind het fijn dat ik bij CMM altijd met vragen terecht kan bij zowel docenten als personeel, CMM is erg professioneel en enthousiast.

  De opleiding heeft me nu al veel opgeleverd. Allereerst weet ik nu zeker dat ik als professioneel Web Designer wil werken en daarnaast heb ik inmiddels ook 2 opdrachten binnen weten te halen via mijn persoonlijke netwerk. 

  “CMM is praktijkgericht, servicegericht, professioneel en enthousiast”

  Humphrey (Web Engineer)
  9 / 10
 • In die snelle cursussen leer je veelal html’en met een WYSIWYG-editor zoals Edge of Dreamweaver. Maar als ergens een fout in de code zit, zal je er wel achter moeten komen waar die zit. Ik heb op CMM geleerd om html uit mijn hoofd te schrijven. Als er dan nog iets mis is, heb ik de fout zo gevonden. Al met al heb ik niet alleen geleerd met software te werken, maar heb ik mij ook de theorie eigengemaakt.

  Marc (MultiMedia Engineer)
  9 / 10

Meer weten?

Kom langs voor een afspraak

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring zo optimaal mogelijk te maken.